Γράφει η Ευγενία Κουντουρη

Υπάρχουν στιγμές που αισθάνεσαι πως σαν κοινωνία το έχουμε «τερματίσει». Όσο περνάει μάλιστα ο καιρός η αίσθηση αυτή μας δημιουργείται όλο και συχνότερα. Η ιστορία με τον ρασοφόρο επιδειξία και την κοπέλα στο λεωφορείο που κατέγραψε το γεγονός και βασικά τα όσα ειπώθηκαν και γράφτηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες σχετικά με αυτό είναι αλήθεια πως με έκαναν να σηκώσω τα χέρια ψηλά.

Τα social media μπορεί να είναι πλέον το alter ego μας, μπορεί να έχουν βοηθήσει στην καταγραφή και την κοινοποίηση γεγονότων που σε προηγούμενες εποχές θα έμεναν πιθανότατα άγνωστα, όμως παράλληλα έχουν δημιουργήσει και μία κοινότητα κανιβάλων. Ή μάλλον για να είμαστε ακριβείς, οι κανίβαλοι βρήκαν τρόπο και μέσο για να εκφραστούν. Τα social media δίνουν πλέον λόγο και σε εκείνους που δεν θα έπρεπε να έχουν. Σε ρατσιστές, σε μισογύνηδες, σε τύπος που χειροκροτούν τον βιασμό και που θα έπρεπε κανονικά να βρίσκονται απομονωμένοι κάπου, χωρίς να έχουν την παραμικρή επαφή με την κοινωνία.

Η κοπέλα που πόσταρε στο facebook το περιστατικό με τον ρασοφόρο και τις φωτογραφίες δέχθηκε μία ανελέητη επίθεση από θρησκόληπτους, ακροδεξιούς και διάφορα ανδρείκελα, γιατί «τόλμησε» να περιγράψει ένα περιστατικό στο οποίο ο πρωταγωνιστής ήταν κάποιος, που κατά τη γνώμη όλων αυτών, θα έπρεπε άπαντες να σέβονται. Ακόμα κι αν δεν το αξίζουν.

Αρχικά κατηγορήθηκε πως έκανε φώτοσοπ και… πρόσθεσε το ανδρικό μόριο μπροστά από τα ράσα. Μετά κατηγορήθηκε ως ψεύτρα, ως άθεη και ως σατανίστρια που προσπαθεί να στρέψει τον κόσμο εναντίον των ιερέων. Γιατί φυσικά ποιος έχει ξανακούσει ιερέας να κάνει τέτοια πράγματα; Μήπως πιάστηκε ποτέ κανένας ιερέας για παιδεραστία; Μήπως γίνονται τέτοια πράγματα στους κόλπους της εκκλησίας; Άντε καλέ, ποτέ.

Τα χειρότερα σχόλια όμως δεν ήταν αυτά που προαναφέραμε. Τα χειρότερα ήταν εκείνα που ρωτούσαν πως ακριβώς ήταν ντυμένη η κοπέλα, εάν φορούσε σορτσάκι και υπονοούσαν πως τον προκάλεσε. Αυτά είναι τα σχόλια που πρέπει να μας χτυπήσουν το καμπανάκι του κινδύνου. Γιατί από τη στιγμή που δικαιολογεί κάποιος μία τέτοια συμπεριφορά λόγω της ενδυμασίας που μπορεί να είχε, αύριο μεθαύριο θα δικαιολογήσει κι έναν βιασμό. Είναι αυτοί που μπροστά στην σεξουαλική κακοποίηση μιας γυναίκας θα χρησιμοποιήσουν φράσεις όπως «τα θελε και τα ‘παθε» κι αυτοί οι άνθρωποι θα έπρεπε να έχουν περιθωριοποιηθεί.

Μάλιστα, επειδή τα social media και ιδιαίτερα σε αυτή την περίπτωση το facebook δεν λειτουργεί με βάση το περιεχόμενο, αλλά αυστηρά με τους κανόνες που εκείνο έχει θέσει, όσοι κατήγγειλαν τον λογαριασμό της κοπέλας λόγω της φωτογραφίας δικαιώθηκαν. Ο λογαριασμός «αποκλείστηκε», που σημαίνει πως ενώ η ίδια δεν μπορεί να ποστάρει πλέον οτιδήποτε, οποιοσδήποτε άσχετος μπορεί να γράψει στη σελίδα της, να την βρίσει, να συνεχίσει να την παρενοχλεί ενώ η κοπέλα δεν μπορεί καν να απαντήσει. Μάλιστα το facebook αφαίρεσε και την φωτογραφία με το μόριο του ρασοφόρου, οπότε το ποστ που είχε κάνει φαίνεται πλέον τουλάχιστον «υπερβολικό» από την πλευρά της.

Δεν ξέρω εάν θα είχε αντιδράσει κάποιος στις φωνές της, εάν αυτός που την παρενόχλησε δεν ήταν ένας ρασοφόρος, αλλά ένας Πακιστανός για παράδειγμα. Είναι πάντως δεδομένο πως στα social media θα έσπευδαν όλοι να της συμπαρασταθούν και να καταγγείλουν τους «ανώμαλους που μας έχουν κουβαληθεί εδώ πέρα». Δεν είναι φυσικά πως αυτοί οι άνθρωποι εμφανίστηκαν σήμερα, πως δεν υπήρχαν μέχρι τώρα. Το κακό όμως είναι πως πλέον βρίσκουν τρόπο να ακουστούν, βρίσκουν τρόπο και μέσο ώστε να φιμώσουν εκείνους που τους ενοχλούν.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση λοιπόν ο κύριος με τα ράσα αντί να καταδικαστεί από όλη την κοινωνία, βρίσκει υποστηρικτές. Όσο κι αν θα ήθελα να είμαι λάθος, ξέρω πως ο κόσμος θα συνεχίσει να λειτουργεί με βάση τα στερεότυπα που έχει δημιουργήσει στο κεφάλι του, πως, για παράδειγμα όποιος φοράει ράσα είναι ενάρετος και η κοπέλα που έχει κόκκινο μαλλί και σκουλαρίκια είναι ελαφρών ηθών. Εάν το αποδεχτούμε θα πρέπει να αποδεχτούμε ουσιαστικά πως πλέον δεν υπάρχει σωτηρία…

Από το reader.gr


SHARE