Τον περασμένο μήνα η Bentley αποκάλυψε την Continental Supersports του 2017, το γρηγορότερο και ισχυρότερο αυτοκίνητο παραγωγής της όλων των εποχών. Αυτό το χάρμα οφθαλμών, όταν γίνει διαθέσιμο στις ΗΠΑ σε μερικούς μήνες, θα κοστίζει 293.300 δολάρια, χωρίς φόρους και τέλη.

Αν ένας Αμερικανός θέλει να το αγοράσει φθηνότερα, θα πρέπει να δοκιμάσει πιο κοντά στον τόπο παραγωγής του, το Κρου της Αγγλίας. Σε μια αντιπροσωπεία του Λονδίνου, η Continental Supersports κοστίζει 265.000 δολάρια, σχεδόν 28.000 λιγότερα. Βέβαια θα πρέπει να το φέρει πίσω στις ΗΠΑ, και εδώ είναι το πρόβλημα. Στον κόσμο της πολυτέλειας, μια καλή τιμή αγοράς μπορεί να σε «σκοτώσει» με φόρους και τέλη εισαγωγής.

Για να αποκτήσετε μια εικόνα των τιμών μερικών από τα καλύτερα αυτοκίνητα του κόσμου, το Bloomberg συγκέντρωσε στοιχεία από αντιπροσωπείες και κατασκευαστές σε διαφορετικές πόλεις και χώρες. Ωστόσο, διατηρεί μια επιφύλαξη για τις τιμές αυτές: όταν μιλάμε για supercars, κάθε μοντέλο μπορεί να έχει διαφορετική τιμή γιατί κάθε αγοραστής ζητάει τις δικές του προσαρμογές και έξτρα παροχές όταν το αγοράζει.

Οι περισσότεροι κατασκευαστές διατηρούν μια σταθερή βάση τιμών ανά τον κόσμο, αλλά τα φορολογικά καθεστώτα κάθε χώρας μπορεί να ανεβάσουν την τιμή μέχρι και 100% σε αγορές όπως η Κίνα ή η Λατινική Αμερική. Οι διαφορές στις τιμές μπορεί να οφείλονται σε λόγους πολύπλοκους όπως οι διεθνείς εμπορικές συμφωνίες ή απλούς όπως το γεγονός ότι στις ΗΠΑ οι τιμές που αναγράφονται δεν περιλαμβάνουν τον φόρο επί των πωλήσεων.

Αυτό εν μέρει εξηγεί γιατί π.χ μια Lamborghini Huracan κοστίζει 199.800 δολάρια στη Νέα Υόρκη και 219.079 στο Παρίσι. Ή γιατί η McLaren 570GT κοστίζει 198.950 δολάρια στη Νέα Υόρκη, 193.023 στο Λονδίνο και περισσότερα από τα διπλάσια (414.500 δολάρια) στο Χονγκ Κονγκ μετά από τέλη εισαγωγής και φόρους πολυτέλειας αυτοκινήτων.

Η Rolls-Royce Ghost στην Ινδία κοστίζει 212% παραπάνω σε σχέση με τη Βρετανία, γιατί το κόστος της εισαγωγής από μακρινή χώρα επιβαρύνεται από την όχι και τόσο ιδανική υποδομή της χώρας και από επιπλέον τέλη της κυβέρνησης.

Ας δούμε στο Gallery μερικά supercars και αυτοκίνητα πολυτελείας, με τις τιμές τους ανά τον κόσμο, από τη χαμηλότερη προς την υψηλότερη.

Πηγή:insider.gr


SHARE