Σεισμός 6,1 Ρίχτερ, σύμφωνα με το γεωδυναμικό ινστιτούτο, σημειώθηκε στις 15.29 το μεσημέρι της Δευτέρας ανοιχτά της Λέσβου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το επίκεντρο του σεισμού εκτιμάται στα 16χλμ νότια του Πλωμαρίου και 36χλμ από την πρωτεύουσα του νησιού, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10χλμ.

Ακολούθησε ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 4,6 Ρίχτερ με ίδιο επίκεντρο, στις 15.35. Ο σεισμός, σύμφωνα με το ΑΠΕ, έγινε αισθητός και σε ορισμένες περιοχές της Αττικής. Φαίνεται πως οι μετασεισμοί συνεχίζονται με μειούμενη ευτυχώς ένταση, αφού σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ένας ακόμη εντάσεως 3,6 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15.47.

Ο Δήμαρχος του νησιού, κ. Σπύρος Γαληνός έκανε λόγο πριν από λίγο στο Ραδιόφωνο 24/7 για εγκλωβισμένους σε σπίτια στο Πλωμάρι.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του lesvospost, υπάρχουν εκτεταμένες ζημίες στο Πλωμαρι αλλά και σε κατοικίες στην Μυτιλήνη. Μεγάλες ζημιές αναφέρονται, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο στο χωριό Βρισά του Πολιχνίτου στη νότια Λέσβο. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καταρρεύσει πολλά σπίτια του οικισμού.

Σε ότι αφορά στη Χίο, το τοπικό μέσο Politischios σημειώνει πως δεν αναφέρθηκε, κάποιου είδους ζημιά τόσο στο νησί όσο και στα Ψαρά και στις Οινούσσες.

Εκτάκτως αναχωρεί για το νησί ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης προκειμένου να έχει εικόνα της κατάστασης από κοντά.

Ο σεισμός έγινε φυσικά αισθητός και στην Τουρκία, καθώς υπολογίζεται πως το επίκεντρό του απείχε 85χλμ από τη Σμύρνη.

Εξάλλου, το γεγονός του σεισμού είναι πρώτη είδηση και στα τουρκικά ΜΜΕ, που αναφέρουν πως ο σεισμός έγινε αισθητός στη Σμύρνη και τα παράλια της Τουρκία, ενώ η Daily Sabbah αναφέρει πως έγινε αντιληπτός και σε περιοχές της Κωνσταντινούπολης. Και τα τουρκικά μέσα αναφέρονται σε ζημιές στο Πλωμάρι χωρίς όμως να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες.


SHARE